Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kindje. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat als er geen geld is voor luiers, kleertjes of zelfs vitamines? Als gespecialiseerd maatschappelijk werker bij Fiom Utrecht maken we regelmatig mee hoe armoede mensen voor heel moeilijke keuzes stelt.

Wij begeleiden onder andere mannen en vrouwen die overwegen om afstand ter adoptie van hun pasgeboren kindje te doen. Vrouwen uit Oost-Europese landen die ongepland zwanger raken en geen werk in Nederland hebben, zitten in een heel lastige situatie. Zodra zij een bijstandsuitkering bij de gemeente aanvragen, bestaat een kans dat ze door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) het land uitgezet worden, omdat ze niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. In het land van herkomst heerst vaak grote armoede, waarvan ze niet willen dat hun kindje daar opgroeit. In Nederland zelf voor het kindje zorgen is een lastige optie als ze geen inkomen hebben. Er zijn vrouwen die uiteindelijk kiezen voor afstand ter adoptie van hun kind. Hun voornaamste motief: het voorkomen dat hun kindje moet opgroeien in armoede.

Babykleding

Ook bij zwangere tieners zien we vaak dat geldgebrek een groot probleem is. Een groot aantal van de jongeren heeft schulden en hierdoor weinig geld om zelf babykleding, luiers en bijvoorbeeld noodzakelijke vitaminen voor de baby te kopen. We hebben wel eens meegemaakt dat de verloskundige zelf de benodigde vitamines voor de pasgeborene had gekocht, omdat er echt geen geld voor was.

Gelukkig kunnen we vaak andere oplossingen vinden. Samen met de jongere en zijn/haar netwerk kijken wij hoe de babyuitzet verzameld kan worden. We krijgen regelmatig (baby)kleding en spullen van mensen die wat goeds willen doen met de spullen die zij nog van hun eigen kinderen over hebben. De zwangere meisjes/vrouwen mogen als zij dit nodig hebben, zelf de babykleding voor hun kleintje bij ons uitkiezen.

Kindgebonden budget

Als het nodig is, doen we aanvragen bij Stichting Babyspullen en bij Slimme boefjes voor kleding en de eerste benodigdheden voor de baby. Moeders met een laag inkomen kunnen een Kindgebonden Budget (KGB) aanvragen, maar de Belastingdienst mag een aantal weken over die aanvraag doen. Soms kijken we of een fonds tijdelijk financieel kan bijspringen totdat het Kindgebonden Budget is toegekend.

Zo kunnen we helpen om, binnen de mogelijkheden, het kindje toch een goede start te geven. Ben je zwanger en heb je geen inkomen? Of wil je jonge moeders in deze situatie ondersteunen? Neem dan contact op.

Jessica Schot, Maatschappelijk werker Fiom Utrecht