Verwerking na een abortus

 

Abortus is een ingreep die een behoorlijke invloed op je leven kan hebben. Je kunt je verdrietig, schuldig of lusteloos voelen in de periode na de ingreep. Soms komt na jaren ineens verdriet over de abortus naar boven, bijvoorbeeld als je een nieuwe relatie krijgt of een kinderwens hebt.

 

Een periode van verdriet

 

Een abortus heeft niet voor iedereen dezelfde impact. Ook als je achter je keuze staat, is een periode van verdriet, je niet lekker voelen of sombere momenten kennen, niet ongewoon. Een abortus brengt verlies met zich mee; hoe verschillend dat er ook uitziet. Misschien ben je boos, voel je je in de steek gelaten, twijfel je of ben je voornamelijk moe en heb je nergens zin in. Bij verlies hoort afscheid nemen en rouwen. Dat vraagt om aandacht.

 

Gesprekken bij Fiom Utrecht

 

Bij Fiom Utrecht kun je terecht voor gesprekken met een gespecialiseerd maatschappelijk werker en/of met lotgenoten. Juist omdat abortus een moeilijk onderwerp is om in je omgeving over te praten, kan het prettig zijn om ervaringen te delen met mensen die ook een abortus hebben gehad.

 

Verwerkingsgroep bij Fiom Utrecht

 

Bij voldoende aanmeldingen bieden wij een verwerkingsgroep aan. Het doel is de ervaringen op zodanige wijze te integreren, zodat het jouw dagelijks functioneren niet (langer) belemmert. De bijeenkomsten worden begeleid door een maatschappelijk werker.

 

Tijdens de bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan de orde:

 

  • De ontdekking van de zwangerschap
  • De besluitvorming
  • De ingreep
  • Schuld en schaamte
  • Lichamelijke veranderingen en lichaamsbeleving
  • Relatie wel/geen contact met de verwekker/partner
  • De betekenis van de abortus in je huidige leven
  • Kinderwens
  • Afscheid

 

Ervaring van een deelnemer:

Anouk (20): “Als ik er met mijn vriendinnen over probeer te praten krijg ik vaak te horen, je moet het een plekje geven, maar, hoe doe je dat?  De groep heeft mij daarbij geholpen. Wat me het meest heeft geholpen is dat ik van mijn groepsgenootjes -min of meer- dezelfde verhalen hoorde. Het gaf me een gevoel dat ik niet de enige was die dit had meegemaakt en dat mijn reacties niet gek waren. Dat was zo’n opluchting voor mij! Je gaat toch aan jezelf twijfelen of je het wel goed hebt gedaan. Ik voel me nu beter, het verdriet is er soms nog, maar ik ben er niet meer de hele dag mee bezig en kan ook weer genieten van het leven”

 

Meer informatie over de gespreksgroep vind je in het groepenoverzicht van U Centraal: www.u-centraal.nl/abortus